Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek, ‘Parkinson Okulu’nu hayata geçirdi. Seminer ve egzersiz programları ile Parkinson hastaları ve hasta yakınlarının yaşam kalitelerini artırmayı hedefleyen okul diğer belediyelere örnek olacak.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Parkinson hastalarının yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. Kısa bir zaman önce ASFİM bünyesinde Parkinson hastalarına yönelik özel bir egzersiz programı başlatan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de hastalığın teorik bilgisini vermek için Parkinson Okulu’nu hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji bölümünün ortak çalışması olan Türkiye’nin ilk Parkinson Okulu’nda dersler başladı. AKM Perge Salonu’nda Prof. Dr. İsmail Tufan ve Uzm. Dr. Melih Vural’ın konuşmacı olarak katıldığı eğitim seminerinde Parkinson hastalığı her yönüyle ele alındı.Seminerden önce katılımcılara topluca egzersiz yaptırıldı.
DİĞER ŞEHİRLERE ÖRNEK OLACAK
Parkinson hastalarına ve hasta yakınlarına sunulan bu eğitim modelini Türkiye’de ilk kez Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiğini açıklayan Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Kurucu Başkanı ve öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan, “Bu çok gurur verici bir gelişmedir. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in desteğiyle hasta ve yakınlarına yönelik Parkinson Okulu’nu hayata geçirdik. Diğer şehir ve ilçe belediyelerin örnek alacağı projeye bugün startını veriyoruz” dedi.
HAYATI YENİDEN KUCAKLAYACAKLAR
Tufan okulun amacını şöyle açıkladı: “Hasta ve yakınlarına eğitim verilmek suretiyle onların bu hastalık süresince karşılaştıkları sorunları en aza indirmek ve yaşam kalitelerinde bir farklılık yaratmak. Bu kapsamda hasta ve yakınlarımıza bir taraftan bilgilendirici seminerlerle teorik bilgi verirken, ASFİM merkezinde de onların yaşam kalitelerini arttıracak egzersiz programları da verilecek. Böylece hastalarımızın hayatı yeniden kucaklamalarını sağlayacağız. Bu projede bizlere büyük destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve eşi Ebru Türel hanımefendiye çok teşekkür ederiz.
ARTIŞ GÖSTEREN BİR HASTALIK
Eğitim seminerinde daha sonra Uzm. Dr. Melih Vural Parkinson hastalığı hakkında bilgilendirme yaptı. Parkinson’un giderek sayısı artan kronik bir hastalık olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Vural, şu bilgileri verdi: “Parkinson, dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Parkinson, sinir hücre harabiyeti sonucunda gelişen hastalıklar arasında Alzheimer’dan sonra ikinci sıklıkta görülen hastalıktır. Hastalığın görülme sıklığı için şöyle bir örnek verebiliriz; Antalya’nın nüfusu1,5 milyon kabul edersek her yıl 300 yeni hasta Parkinson oluyor. Hastalık genellikle 50 yaşın üstünde ortaya çıkıyor ama çok daha erken yaşlarda da ortaya çıkabiliyor. Bunların 20’de biri 20 yaşın altında ortaya çıkıyor. Yaş ilerledikçe ortaya çıkma ihtimali de artıyor. Her iki cinsiyette de eşit görülüyor.”
HASTALIĞIN TEMEL BELİRTİLERİ
Parkinson’un belirtilerini de anlatan Uzm. Dr. Vural, “Parkinson hastalığı kademeli olarak ilerliyor, el, kol, bacak, çene ve yüzün titremesine yol açıyor ve denge problemi ortaya çıkıyor. Günlük basit ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak duruma gelebiliyor. Titreme, hareketlerde yavaşlama, kol veya bacak kasılması, yürürken kolları sallamama,konuşurken mimikler ve jestler gibi hareketlerin kaybı, yavaş, ufak adımlı veya ayak sürüyerek yürüme, vücut duruşunun öne eğik şekilde olması ve yumuşak ve alçak sesle, konuşma gibi belirtileri vardır. İleri evre Parkinson hastalığında, düşmeler ve yürümede güçlük artabilir” diye konuştu.
HAREKET VE EGZERSİZ ÖNEMLİ
Parkinson hastalığında hareket etmenin ve egzersiz yapmanın tedavinin vazgeçilmez bir parçasını oluşturduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Melih Vural, “Denge egzersizleri ve yaşam tarzı değişiklikleri faydalı olabilmektedir. Konuşma bozukluğu gelişen hastalarda konuşma ve dil terapistlerinin de faydası olabilmektedir” dedi.