“Motosiklet tehlikeli değil”

Erkan Demirel
Erkan Demirel

Motosiklet sürücülerine hitap eden Eğitmen Erkan Demirel, “Motosiklet tehlikeli değil. Bilinçsiz sürücü tehlikeli. Motosikletin beyni yok. Motosiklet bir trafik aracı ve otomobillere göre daha avantajlı” dedi.

Adarat kurucusu Erkan Demirel
Adarat kurucusu Erkan Demirel

Demiratlılar Motosiklet Kulübü tarafından “Motosiklet Güvenli ve İleri Sürüş Teknikleri” konulu eğitim semineri düzenlendi. Alanya Kültür Merkezi’ndeki (AKM) seminere kulüp üyeleri ve motosiklet sürücüleri katıldı. Seminerde konuşan Adarat Kurucusu ve Eğitmen Erkan Demirel motosiklet kullanıcılarının dikkat etmeleri gereken konularda bilgiler verdi. Demirel, “Pist çok güvenli. Trafikte en önemli şey tahmin edilebilirlik. Kurallar bunun için var. Dün akşam uçaktan indik Alanya’ya geliyoruz. Hayatımızı o kadar tehlike atıyoruz ki. Bu sadece kask takma anlamında değil. Bir motosikletli arkasına kız arkadaşını da alarak yolda ilerliyordu. Motosikletinin stop lambası yanmıyordu. Geldi trafik ışıklarında şehrin ortasında durdu. Kaza yapmayacağım diye anlaşması olan var mı? O yüzden pasif güvenlik önlemlerini almamız lazım. Panik olmadan frene basabilmek lazım. Eğer ancak panik halinde frene basıyorsanız iyi bir sürücü değilsiniz. Sürüşün 4 unsuru var: Sürücü faktörü, yol koşulları, diğer trafik kullanıcıları ve motosiklet. Sistemli gitmek lazım. İnsanlar sistem işlerine gelmediği için onlara uymuyorlar. Beyninize öğrettiğiniz bir sürüş alışkanlığı var. Alışkanlıkları değiştirmek zor. Doğru sisteme geçiş için kendinizi zorlamalısınız. Kendi alışkanlığınız ve sizleri sevenler için bunu yapmalısınız.

Adarat kurucusu Erkan Demirel- Demiratlılar Motosiklet Derneği AKM -3

“Böyle bir riski nasıl alırsın?”

Yolda giderken yol hakkında bilgi toplamalısınız. İnsanlar ara yollarda hızlanıyor. ‘Karşıma biri çıkar mı’ diye düşünmüyor. O yüzden bizim kendimizi korumamız lazım. Bilgiyi bakış açınızla toplayacaksınız. Tabelalara bakmalısınız. Motosiklet sürücüleri genelde yolun sağını kullanır. Sürekli olarak sıkıştırılma hissi bizi sağ tarafı kullanmaya itiyor. Kafanızı ya da omuriliğinizi zedelerseniz bunun sonu sakatlıkla bitebilir. Sabah buraya gelirken bir motosikletli gördüm. Motosikletin önüne çocuğunu oturtmuş sürüyordu. Sen böyle bir riski nasıl alırsın?

“Filtreleme yaparken kaza yapmamalısınız”

Motosiklet tehlikeli değil. Bilinçsiz sürücü tehlikeli. Motosikletin beyni yok. Motosiklet bir trafik aracı ve otomobillere göre daha avantajlı. 2 bakış var. Merkezi bakışta direkt ileriyi görürsün. Detayları görürsün. Çevresel bakışta detay yok. Işık, hareket var. Şehir içinde araçların arasını kullanmaya filtreleme denir. Bazı ülkeler bunu yasakladı. Türkiye’de bu tanımlanmadı. Filtrelemede kaza yaparsanız, işiniz mahkemeye kalabilir. Konuyu bilmeyen bir hakim sizi suçlu bulabilir. Bunun için filtreleme yaparken kaza yapmamalısınız. Filtreleme yaparken 30 kilometrenin altında olmalısınız. Geniş bir alan olmalı. Araçların aynalarına çarpa çarpa filtreleme yapılmaz. Bisikletlilere de dikkat etmelisiniz. Saygı görmek istiyorsak onlara da saygı göstermeliyiz. Okulların olduğu yerlerde filtreleme yapılmaz.

“Acilen gidecekseniz motosiklet kullanmayın”

Motosikletle kaldırım kenarlarından giderken yayalara dikkat etmeliyiz. Park etmiş araç en tehlikeli araç. Dünyada ve Türkiye’de en çok kazanın nedeni bu. Park etmiş araçlardan kurtulmak için sistemli kullanmalısınız. Bir kapı mesafesini aralık bırakmalıyız. Yavaş sürüyorum diye düşünmeyin. Motosikletle her hız tehlikeli. Motosiklete karşı bir algı var. Bu nedenle biz dikkat etmeliyiz. Bizim sonraki nesle aktarmak için bir misyonumuz var. Biz en tehlikeli dönemdeyiz. Önceden motosiklet kültürü yoktu. Motosikletler bizim dönemimizde trafiğe indi. Trafikte dikkat etmemiz gereken şeylerden biri tehlikenin her zaman önde olmadığını bilmektir. Onun için 6 saniyede bir arkanıza bakmalısınız. Sürüş esnasında mutlaka omuz üstünden bakışla arkanızı kontrol etmelisiniz. Bir hedefe giderken 3 saniyeden fazla bakarsanız ona kitlenirsiniz. Yolda giderken bir çukura bakarsanız o çukurdan çıkamazsınız. Yolda giderken doğadan bilgi toplamalısınız. Vitrin camlarından yararlanmalısınız. Üçgen levhalar sizi korur. Yuvarlak levhalar da ehliyetinizi korur. Levhaları tekrar etmeliyiz. Tepe üstüne yaklaşırken dikkat etmeliyiz. Konumunuzu sağ teker üzerine alıyor olmalısınız. Hızımızı durabileceğimiz şekilde ayarlamalıyız. Yoldaki renklere dikkat edeceğiz. Gölgelere, rögar kapaklarına dikkat edeceğiz. Frenlemeye çok dikkat edilmeli. Frenleme aslında ağırlık yönetimi. Ön freni limon sıkar gibi kullanmalısınız. Bir yere acilen gidecekseniz motosikleti kullanmayın. Çünkü aceleden riskleri görmezsiniz. Kıyafet seçerken dirseğinizi kıvırın boşluk oluşuyorsa o kıyafet size göre değil demek. Büyük olsun seneye giyeyim düşüncesi size göre değil. Sırt ve göğüs korumalarını kullanın. Kumaşta önemli olan yerde sürtündüğünde yanmaması. Yere düştüğünüzde 770 derece ısı çıkar. Bu sizi kemiğinize kadar yakar. Kaskın içinde strafor var. Düştüğünüzde kaskın içini kontrol etmelisiniz. Eğer çatlama varsa o kaskı kullanmayın. Kaskın son kullanma tarihi var. Kaskın kullanımı kafanıza taktığınız an 1-10 yıl arasında değişir. Kaskın son kullanım tarihine bakın” dedi.

Adarat kurucusu Erkan Demirel- Demiratlılar Motosiklet Derneği AKM -2

Adarat kurucusu Erkan Demirel- Demiratlılar Motosiklet Derneği AKM

Önceki İçerikBeren 1 yaşında
Sonraki İçerikYazar ve şairler ödüllerini Alanya’da aldılar