Kadın ve kadın girişimci olmanın zorluklarını güçlü karakteriyle aşabilen, çocuk sevgisinin kutsallığıyla sektöre adım atıp Alanya’ya ‘Lolplay’ adında farklı ve muhteşem bir marka kazandıran Rukiye Okşar ile ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Yazı ve fotoğraflar: Gülşah Erdem
“Bankacılık kariyerimden sonra iş hayatına ‘Lolplay’ le tekrar adım attım”
Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’ndeki eğitiminden sonra iş hayatına adım atan Okşar, ALTSO ve bir sigorta şirketindeki görevlerinin ardından Denizbank’ta Müdür Yardımcılığı kıdemiyle Portföy Yöneticiliği yaptı. Kızı 2 yaşındayken iş hayatına kısa bir mola verdiğini belirten Okşar, bu sırada kızıyla eğlenceli ve keyifli zaman geçirdiğini söyledi. Okşar, “Kızım 6 yaşına gelene kadar çalışmadım. Birlikte çok eğlendik. Kızım kreşte eğitim gördü. Onun okulunda aktif görevler aldım. 2017’nin sonuna doğru artık iş hayatına girmemin zamanının geldiğini anladım. Hem bu sayede kızıma çalışıp üreten bir anne modeli olabileceğimi düşündüm. Ama girdiğim işte kızımdan ayrı kalmak istemedim. Bu nedenle çocuklarımızın eğlenirken öğrenebilecekleri, içerisinde neşe ve kahkahanın bol olduğu, kızımın da çalışırken yanımda olabileceği bir marka oluşturmaya karar verdim. Lolplay’in içerisinde 7 tane mesleki atölyemiz var. Projemizi İstanbul’da bulunan Kidzmondo’dan esinlenerek tasarladık. Arkadaşlarımız sayesinde Kidzmondo’nun mimarlarına ulaştık. Mekan seçimimizi onayladılar ve 1 Ocak tarihinden bu yana ekip olarak gece gündüz çalışarak kulübümüzü hazırladık” dedi.
“Atölyelerimizde 20’şer dakikalık hikayelerimiz var”
Lolplay’e gelen çocukların seçtikleri meslek atölyelerindeki kostümler giyerek hazırlanan hikayelerde 20 dakika geçireceklerini belirten Okşar, atölyelerinde meslek eğitimlerinin yanı sıra empati, vicdan, merhamet, insan ve hayvan sevgisi, üreticilik gibi mesajları çocuklara vermeyi de hedeflediklerini söyledi. Okşar sözlerine şu şekilde devam etti: “Öncelikle çocuklarımız seçtikleri meslek atölyelerinde kendilerini uzman olarak görebilecekler. Atölye sonrasında acıkan çocuklarımız için mutfağımızda tamamen ev yapımı ürünler bulunacak. ‘Lol Emniyet Merkezi’nde çocuklarımız üniformalarını giyecekler ve delil inceleyecekler. Sorgu masamız var ve sonunda suçluyu tespit ederek adaleti sağlayacaklar. Çocuklarımız atölyelerdeyken öğretmenlerinin ve oyun ablalarının gözetiminde olacaklar. ‘Lol Spaceship Uzay Gemisi’ adındaki atölyemizde çocuklarımız astronot kıyafetlerini giyerek bir uzay gemisinin içinde gezegenleri inceleyecekler. Bu kıyafetler inanın çok donanımlı kıyafetler. Çünkü bizim oyun alanımıza 3 yaşında da çocuk gelecek 14 yaşında da çocuk gelecek. ‘Lol Hospital’ adındaki tam donanımlı hastanemizde bir yoğun bakım ünitesinde olan bütün ekipmanlar var. Bu atölyemiz için yazdığım hikayede de çocuklarımıza aynı zamanda merhamet, vicdan ve empati kurmayı aşılayabilmeyi hedefledim. Burada bulunan hasta modelimizin adı Bayan Nanni. Bayan Nanni hikayemize göre önceden bakıcıymış ve hiç evlenmediği için çocuğu olmamış. Zamanla yaşlanan Nanni hastanede tedavi görmek zorunda kalmış. Zamanında Nanni’nin bakıp büyüttüğü çocuklar doktor olmuş ve şimdi de o doktorlar Nanni’ye bakıyorlar. Aynı zamanda Pedagog arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmelerimiz var. Bu atölyemizle hastane fobisi olan çocuklarımızın sorunlarını çözmeyi hedefliyoruz.”
“Çocuklarımız ‘Lol Süt Çiftliği’ atölyemizdeki Sütlaç ile süt sağmayı öğrenecekler”
‘Lol Süt Çiftliği’ adındaki atölyede bulunan inek modeline Sütlaç ismini verdiklerini belirten Okşar, “Bu atölyemizde çocuklarımız sağlığımız için çok önemli olan sütün nasıl evrelerden geçerek masamıza geldiğini görecekler. Sütlaç adını verdiğimiz inek heykelimizin içerisine bir düzenek yerleştirdik. Bu düzenek ile çocuklarımız süt sağabilecekler. Aynı zamanda çiftliğimizde farklı hayvanlar da bulunuyor. ‘Lol Constructione Zone’ yani İnşaat Mühendisliği atölyemizde de çocuklarımıza sektörün en gözde mesleklerinden olan İnşaat Mühendisliği’ni tanıtıyoruz. Aynı zamanda bu atölyemizde çocuklarımız ustalığı, mühendisliği ve mimarlığı tanıyor. Atölyemizde inşaat sektörünü yansıtan bir çocuk boyunda vincimiz var. Bu vinçle çocuklarımız kum taşıyabilecek, sağlıklarına zarar vermemek üzere tasarlanan lego tuğlalarla yaratıcılıklarını zenginleştirebilecek. ‘Lol Archeology’ adındaki kazı alanımızda da çocuklarımız geçmişlerini öğrenecekler. Bir arkeolojik kazıda bulunan tarihi bir kalıntının nesiller için ne kadar önemli olduğunu çocuklarımıza bu atölye ile anlatmayı hedefliyoruz. ‘Lol Palace’ adında bir de yanan otelimiz var. Burada da çocuklarımıza itfaiyeciliği anlatmaya çalışıyoruz. Ama burada çocuklarımıza meslek dalının yanı sıra hayat kurtarmanın önemini de anlatıyoruz. Bu atölyemiz için ilerleyen dönemlerde çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılamayı amaçladığım projelerim var. Biz olaya sadece meslekleri tanıtmak açısından bakmıyoruz. Çocuklarımız atölyelerimizde fikir üretebilecekler. Velilerin de oyun kulübümüzde çocuklarımızın mutluluğunu paylaşmalarını istiyoruz. Biz faklı bir şeyi başarmayı hedefledik. Bu nedenle tek beklentim Alanya’nın takdiri” dedi.
“Güçlü Kadın Güçlü Toplum hashtagı ile 9 Mart’ta Lolplay’deyiz”
Her zaman bir kadın olarak kendi ayakları üzerinde bir şeyleri başarmayı hedeflediğini belirten Okşar, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ben bir kadın olarak her zaman kendi ayaklarımın üzerinde durarak bir şeyleri başarmak için çalıştım. Kadın girişimcilerimize de hiçbir şeyden korkmamalarını ve cesur olmalarını tavsiye ederim. Evet ülkemiz şartlarında yalnız bir kadın olmak zor. Ama inanın kendinize güveniniz varsa, Allah’a sığınıp kadere inanıyorsanız hiçbir şey olmaz. Belki hayaliniz için 500 bin TL değil de 50 bin TL harcarsınız ama yine de başarılı olursunuz. Biz kapılarımızı tesadüfen 9 Mart tarihinde halka açıyoruz. 8 Mart Dünya Kadın Günü’ne özel de bir proje düzenledim. 9 Mart’ta #güçlükadıngüçlütoplum hashtagı altında Alanya’da çocuk sağlığına zararlı olmayan üretim yapan kadınlarımıza iş yerimde ücretsiz stant kuracaklar. Bu projemde kadınlarımız stantlarında ürünlerini satabilecekler. Benim tek koşulum proje kapsamında satılacak hiçbir ürünün çocuk sağlığına zararlı olmaması.”