Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu Toplantısı, 189 ülkeden yaklaşık 2000 delegenin katılımıyla Antalya’da başladı.
Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, gönüllüleriyle insanlığın gücünün sesini tüm dünyaya Antalya’dan yükselteceklerini belirtti.
Dünyanın en büyük insani yardım organizasyonu olan Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu, Kızılay’ın ev sahipliğinde Antalya’da toplandı. Genel Kurul öncesinde Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, IFRC Genel Sekreteri Elhadj As Sy ve ICRC Genel Sekreter Müdür Yardımcısı Balthasar Staehelin bir basın toplantısı düzenledi.
Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, toplantıda yaptığı konuşmada, tüm dünyada savaşlar ve insani krizler nedeniyle insanlığın acılı bir dönemden geçtiğini belirterek, “İnsani yardım sektöründe binlerce ‘good hands’ dediğimiz iyilik gönüllüleri bu acıları bitirmek için el ele vererek çalışıyor. Ancak, tüm çabalarımız maalesef bu acıları bitirecek büyüklükte değil. Bizim hareket olarak bütün insanları geride bırakmayacak bir vizyonumuz var. Devlet ve kurumlar olarak daha fazla bir işbirliği yapmanın ortamını sağlamaya çalışıyoruz. İnsanlığın iyilik gücünü artırmak için Türkiye’den ses vermekten de gurur duyuyoruz” dedi.
Açlık silah olarak kullanılıyor
Yasal toplantılarda insani yardım sektörünü yeniden şekillendirmek için birleşeceklerini dile getiren Dr. Kınık, “İnsanlık için kullanabileceğimiz pek çok güç var. Bu güçler ile birlikte hareket edersek çok şey yapabiliriz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin açlığın silah olarak kullanılmaması için birçok kararı var. Bu yapı maalesef eşgüdüm sağlayamıyor. Açlığı silah olarak kullanan devletler ya da gruplar hastaneleri, insanı yardım gruplarını hedef alıyorlar. Bütün bunlara BM’de 5 ülke karar veriyor. Sivil inisiyatifler olarak sesimizi yükseltiyoruz. Kim için 1 milyar yoksul insan, 6 milyon bebek, 65 milyon göç eden insan için yükseltiyoruz. Bütün bunların kutuplaşmış dünya tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Tek bir masum bile yara almamalıdır” dedi.
IFRC Genel Sekreteri Elhadj As Sy ise hareket olarak insanların acılarının sona erdirilmesi, hayatlarının kurtulması, her şeyden önce onurlarının kurtulması için çalıştıklarını söyledi.’Gönüllülük ve gönüllülerimiz olmadan hiçbir şey yapamayız. 17 milyon gönüllünün gücüyle hareket ediyoruz. Bu toplantılarda onların erken şoklar ve krizlerde dayanıklılığını artırmak için neler yapacağımızı, göç konusunu tartışacağız. Günümüzde dünya en büyük güç hareketiyle karşı karşıyadır. Onların onurunu zedelemeden nasıl çözümler üretebiliriz. Bunlar için uğraşacağız.’ dedi.
Nükleer silahlar yasaklanmalıdır
ICRC Genel Sekreter Müdür Yardımcısı Balthasar Staehelin de 2019 yılında hareketin uluslararası konferansını düzenleyeceklerini belirterek, “Yaptığımız çalışmalardan gurur duyuyoruz. Çünkü devletlerle bir araya gelerek insanlığın acılarına çareler arıyoruz. Irak, Suriye ve Yemen gibi yerlerde savaşlar var, insanı ihtiyaçlar artıyor. Nükleer silahlar nedeniyle yardımları ulaştıramıyoruz. Buralarda insani hukuka uyulmuyor. Bu silahların yasaklanmasını istiyoruz. Bu konuda bir anlaşma da yapıldı. Bu anlaşmaya tüm ülkelerin uyacağına inanıyoruz” dedi.