“Felçli hastalarımızdaki kasılmaları ‘Botulinum Toksin A’ yani botoks yöntemiyle azaltıyoruz”

“Felçli hastalarımızdaki kasılmaları ‘Botulinum Toksin A’ yani botoks yöntemiyle azaltıyoruz”
“Felçli hastalarımızdaki kasılmaları ‘Botulinum Toksin A’ yani botoks yöntemiyle azaltıyoruz”

Sağlık sektöründe başarılı işlere imza atan Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanında da dikkatleri üzerine çekiyor.

Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Hastanesi Oba Semt Polikliniği -4

Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Oba Semt Polikliniği bünyesinde de her türlü rehabilitasyon ihtiyacı olan hastalara doğru tekniklerle tedavi imkanı sunuyor.

Uzman Doktor Özlem Akan
Uzman Doktor Özlem Akan

Yaklaşık 1.5 ay önce Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Oba Semt Polikliniği’nde görev yapmaya başlayan Uzman Doktor Özlem Akan ile Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Felçli hastaların vücutlarındaki kasılmaların tedaviyi olumsuz yönde etkilediğini belirten Akan, Botulinum Toksin A ( Botoks) tedavisi ile bu sorunu çözmeye çalıştıklarını söyledi. Kasılmalar sonucu hastaların egzersizlerini yapamadıklarını ya da hasta yakınlarının hastanın temizliğini yaparken zorlandığını belirten Akan şunları söyledi: “Botinyum Toksin A, yani botoks, halk arasında genelde kozmetik sektörü çatısında biliniyor. Biz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ’da da bu yöntemi kullanıyoruz. Özellikle felçli hastalarımızdaki mevcut kasılmalar, hastanın iyileşme sürecini olumsuz yönde etkiliyor. Biz de hastalarımızın kasılan bölgelerine botoks uygulayarak hastanın tedavisinin ilerlemesine olanak sağlıyoruz ve hastalarımızın ve hasta yakınlarının günlük hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Çünkü tamamen kasılmış bir vücut ne yaparsanız yapın hiçbir şekilde ilerlemiyor. Ama şunu da belirtmeliyim, botoks kesinlikle felçli bir hastaya hareket sağlamıyor. Bu yöntem, hastanın egzersizlerini yapabilmesi, çalışabilmesi ve hasta yakınlarının hastanın hijyenini daha rahat sağlayabilmesi için kolaylık sağlıyor.

Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Hastanesi Oba Semt Polikliniği -3

“Kronik ağrılara ‘Nöral Terapi’ ile çözüm buluyoruz”

İnsan vücudundaki ağrıların belli bir süre sonra kronikleştiğini ve hangi yöntem uygulanırsa uygulansın ağrının azalmadığını belirten Akan, klinik bünyesinde bu tip hastalara Nöral Terapi ile tedavi imkanı sunduklarını belirtti. Akan, “Bazı hastalarda hangi yöntemi uygularsanız uygulayın ağrı geçmiyor. Nöral Terapi’yi o aşamada kullanıyoruz. Çünkü Vejetatif Sinir Sistemi, bağ dokunun tamamını sarıyor. Sinir sistemini uyararak tamamen vücudun kendini iyileştirme mekanizmalarını harekete geçirerek azaltmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Ameliyat olmak istemeyen hastalar PRP yöntemine başvurabilir’’

PRP (Platelet Rich Plasma) tekniği ile ameliyat olmak istemeyen hastalarına yardımcı olabildiklerini söyleyen Uzman Doktor sözlerini şu şekilde davam ettirdi: “Daha önce İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaparken çalışmalarımı daha PRP üzerine yaptım. O dönemde takip ettiğim 300 hastamda bu yöntemle omuz yırtıkları ve diz kireçlenmeleri sorunlarında son derece başarılı sonuçlar elde ettik. PRP uygularken hastanın kendi kanını alıyoruz. Bu kanı belli oranlarda cihazlarımızda çevirerek, kırmızı kan hücrelerini ayırıp, üsteki büyüme faktörlerini kullanıyoruz. Bu işlemin hiçbir yan etkisi yok. Çünkü yabancı hiçbir madde içermiyor ve tamamen hastanın kendi kanından oluşuyor. Bu yöntem tamamen hastanın kendi kanından olduğu için ve içerisinde büyüme faktörü olduğu için kireçlenme sorunu olan hastalarda, menisküs, bağ zedelenmesi, spor yaralanmalarında ve buna benzer sorunlarla başarı oranını arttırıyor. Özellikle genç, yani yaşam beklentisi fazla olan ve ameliyat olmak istemeyen hastalarda bu tedavi ile çok güzel sonuçlar elde ediyoruz.”

Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Hastanesi Oba Semt Polikliniği -5

“Artık enjeksiyonlarımızın çoğunu ultrason altında yapıyoruz.’’

Poliklinik bünyesinde her türlü eklem içi enjeksiyonun yapıldığını dile getiren Uzman Doktor Özlem Akan, son olarak sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Polikliniğimizde, diz, omuz ve küçük eklem enjeksiyonları olmak üzere her türlü eklem içi enjeksiyon yapılabiliyor. Menisküs patolojileri için ise daha çok büyüme faktörlü tedavilerini tercih ediyoruz. Halk dilinde ‘kulunç’ olarak bilinen yani boyun ve bel tutulmalarına Tetik Nokta Enjeksiyonu yapıyoruz. Bunu Kuru İğne tekniğiyle yapabildiğimiz gibi, Lokal Anestezik uygulayarak da yapabiliyoruz ve bu şikayetle bize başvuran hastalarımıza yardımcı oluyoruz. Artık enjeksiyonlarımızın çoğunu ultrason altında yapıyoruz Ultrason eşliğinde yapılan enjeksiyonlar hem doğruluk oranını arttırıyor hem de hastanın işlemden zarar görmesini engelliyor. Çünkü işlemi dokuyu görerek yapmış oluyorsunuz.

” ‘Ayna Tedavisi’ yöntemiyle felçli hastalarımıza yardımcı oluyoruz.”

Sol kolunuzun felçli olduğunu ve çalışmadığını düşünelim. Bu tedavide sağ elinizin yansımasını aynada izlerken sol elini de çalışıyormuş gibi görüyorsunuz. Bu beyinde bir uyarı oluşturuyor. Beyinde bulunan sağlam hücreler sol elin fonksiyonunu almaya başlıyor. Özetle, hasta sol elinin çalışabildiğini sürekli düşündüğü için ve bu hücreler işlev kazandığı için yavaş yavaş yapamadığı bazı şeyleri yapabilir hale geliyor. Bu da kesinlikle denenmeye değer bir tedavi.”

Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Hastanesi Oba Semt Polikliniği -6

“Her tipte hastaya hitap edebilecek donanıma sahibiz.’’

Felçli hastalarımız için denge topları aldık. El, iş, uğraş terapisiyle küçük kazanımlar sağlayarak hastalarımızı günlük hayata adapte etmeye çalışıyoruz. Üst katta sadece Rehabilitasyon, yani Nörorehabilitasyon, Ortopedik Rehabilitasyon ve El Rehabilitasyon hastalarını alıyoruz. Alt katta ise Fizik Tedavi hastalarımız bulunuyor. Küçük kazanımlar için polikliniğimizi tam donanımlı bir hale getirdik. Yani özetle, hastalarımıza elimizden gelen desteği vererek, hastamızda ne eksikse onu yerine koymaya çalışıyoruz.

Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Hastanesi Oba Semt Polikliniği -7

“Polikliniğimizdeki tüm fizik tedaviler hekim kontrolünde yapılıyor”

Polikliniklerde Fizik Tedavi’nin genelde hekim gözetiminde olmadığını belirten Akan, hastası olmadığı zamanlarda sürekli fizik tedavi hastalarını gözlemlediğini ve bu şekilde hastalara direkt müdahale edebildiğini söyledi. Ben muayenede hastam olmadığı zaman sürekli işlem gören hastalarımın yanındayım. Bizim polikliniğimizin en önemli özelliklerinden birisi de bu. Fizik gören hastaya bakıp, bir sorunu varsa anında müdahale edebilmek çok önemlidir. Genelde bir poliklinikte hekim hizmet verir, hasta fiziğe gider ve hekim ne olduğunu görmez. Bizim hastalarımız tüm fizikleri hekim kontrolünde görüyorlar, özellikle el rehabilitasyon hastalarını 3-5 günde bir kontrole çağırarak yakın takip ediyoruz” dedi.

Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Hastanesi Oba Semt Polikliniği -2

Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Hastanesi Oba Semt Polikliniği

Önceki İçerikOnur Akın Lonicera’daydı
Sonraki İçerikAjda Pekkan “Anne olmak istiyorum”