
Alanya’nın ilk ve tek Dil ve Konuşma Terapisti Eylül Altan, “Çocuğunuzun konuşmasıyla ilgili ufak da olsa şüpheniz varsa, mutlaka bir uzmandan destek alın” dedi.

Alanya Dil ve Konuşma Bozuklukları Merkezi, Anadolu Hastanesi yanı, Saray Polis Merkezi karşısında hizmet vermeye devam ediyor. Merkezin kurucusu, Alanya’nın ilk ve tek Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Eylül Altan, merkezde yapılan çalışmaları anlattı. Merkezde kekemelik, motor konuşma bozuklukları, yarık damak – dudak, edinilmiş dil bozuklukları, artikülasyon, dil bozuklukları, ikincil dil bozukluğu (otizm, down sendromu v.s.), ses ve yutma bozuklukları ile ilgili terapilerin verildiğini söyleyen Altan, bunların yanı sıra oyun terapisi, oyun grup terapisi ve dil destekleyici akademik çalışmalar da yapıldığını aktardı.
Dil, konuşma, ses ve yutma bozukluğu olan bireylerin merkezde seanslara katıldığını ifade eden Altan, dil ve konuşma terapistlerinin bireyin sözel yada sözel olmayan iletişim bozukluğunun tanılanması, değerlendirilmesi ve terapisini yürüttüklerini aktardı. Altan, “Yutma bozuklukları, motor konuşma bozuklukları, afazi, yani halk arasında inme geçirmiş denilen kişilerin edindikleri dil konuşma bozuklukları, artikülasyon bozuklukları, dil bozukluğu, akıcı konuşma bozuklukları (kekemelik, hızlı bozuk konuşma), ikincil dil bozuklukları (otizm, down sendromu gibi) yarık damak-dudak ve ses hastalıkları, ilgilendiğimiz alanlar arasında yer alır” dedi.
“Ne kadar erken o kadar iyi”
Erken başlanan terapilerde daha hızlı yol alındığını vurgulayan Altan, bu terapilerde yaş sınırı olmadığını belirtti. Ek bir engel tanısı bulunan çocuklarda, yani ikincil dil bozukluğu vakalarında 1,5 – 2 yaşından itibaren terapilere başlamanın önemine değinen Altan, “Artikülasyon bozukluklarında 4 yaşından itibaren dil terapisi başlamalıdır. Kekemelikte de 4 yaşından sonra başlanacak terapiler uygundur. Öncelikle çocuğun belli bir bilişsel seviyeye gelmesi gerekir ki kekemelikteki yöntemleri anlayabilsin. Tabi bu noktada aileye danışmanlık vermek de çok önemlidir” diye konuştu.
Yarık damak dudak sorunu bulunan çocuklarda terapinin daha farklı olduğunu söyleyen Altan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu bireylerde terapiler, çocuk anne karnındayken başlar. Bu durumda öncelikle anneyi bilgilendirmek gerekir. Çocuğu nasıl emzirecek, ek mamaya nasıl geçilecek, beslenme nasıl yapılacak gibi birçok bilgi anneye verilmelidir. Süreç yakından takip edilmelidir. Artikülasyon bozukluklarında en geç 4 yaşta terapilere başlamak çok önemlidir. Çocuğun bütün hayatını olumsuz etkileyebilecek sorunlar oluşabilir.”