Alanya Fotoğraf Sanatçıları Kulübü’nün (AFSAK) Salı Buluşmaları’nın son konuğu esnaf Hayri Yenialp oldu.
Kulüp binasındaki etkinlikte önce konuşan AFSAK Başkanı İlhami Yetkin, “Bugün değişik bir sunum var. Hayri Yenialp çoğu Alanyalının ve sonradan yerleşenlerin de tanıdığı bir arkadaşımız.
Nevi şahsına münhasır kişilerden birisi” dedi. Yetkin’in konuşmasının ardından Yenialp, AFSAK’a içerisinde eski Alanya fotoğraflarının yer aldığı ‘Bir Zamanlar Alanya’ isimli kitabı hediye etti.
“OKUDUĞUM BÖLÜMLE İLGİLİ FOTOĞRAFA İLGİ DUYDUM”
Yenialp de, “AFSAK’ın çalışmalarını takip ediyoruz. Çok güzel çalışmalar, yarışmalar oluyor. Fotoğraf hayatı benim üniversite dönemimde başladı.
Üniversitede okuduğum bölümle ilgili olarak fotoğrafa ilgi duydum. İnsanların fotoğrafa bakış açısı farklı. Gazi Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde okudum.
O dönemde fotoğraf çekiyorduk ama genelde bunlar haber fotoğrafı ve haber içerikli fotoğraflardı. O yüzden de bende fotoğrafa belge olarak bakma eğilimi gelişti. Daha sonra Alanya’da belgesel tarzı çalışmalar yaptık.
O dönemde çok fotoğraf çekmedim ama görüntülü çalışmalar yapıyorduk. Daha sonra Albüm Dergisi’nde gezi yazıları yazmaya başladım. O dönemde sizin tarzınıza yakın fotoğraflar çektim. O döneme ait fotoğraflarım var” diye konuştu.
“KENDİMİ O DÖNEM ALANYASINDA HİSSETMEYE BAŞLADIM”
‘Her Bakanın Farklı Gördüğü Fotoğraflar’ isimli siyah beyaz fotoğrafların sunulmasının ardından Yenialp, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Babaannemin eski fotoğrafları vardı. Onlara bakardım. Bir de İbrahim Hakkı Konyalı’nın Alanya Tarihi adında kitabı var.
Bu kitap 1940’larda basılmış. İçerisinde Alanya’nın eski fotoğrafları var. Biz 2000’lerden bakınca o dönem çok eski bir dönem. Alanya çok farklı bir Alanya. Böyle bir ilgi başladı. Fotoğrafa bakınca kendimi o dönem Alanyasında hissetmeye başladım.
Alanya Belediyesi fotoğraf arşiv çalışmasına başladı. Manzara fotoğrafları dışında yaşantıya ait herkesin evlilik, okul fotoğraflarını toplamaya başladık. Çok değişik hikayeler içinden çıktı.
Bir insan aslında size kendi tarihiyle ilgili farkında olmadan çok şey anlatıyor. Unutmak istediği şeyler var. Onlar hatırlanıyor. Bunun duygusal boyutu var. Kaybettiği insanlar var.
Özellikle bu yaşlılarda çok oluyor. Sizin bir fotoğrafta gördüğünüzün çok daha fazlasını o insan o fotoğrafta görebiliyor. Bir insan kıyafete, bir insan Alanya’daki manzaraya, bir insan doğaya bakıyor veya o dönemle ilgili kendi kişisel tarihini hatırlıyor.
“KİTAP ÇIKTIKTAN SONRA ÇALIŞMALAR HIZLANDI”
Fotoğrafların bir yerde paylaşılması, aynı zamanda insanların kendi evinde olan o siyah beyaz fotoğrafları yükledikleri uygun platformlar var. Bununla ilgili çalışma yapalım dedik ama bu konuya çok fazla ilgi göstermediler.
Kimi insanlar fotoğraflarını veriyor. Kimisi, ‘Benim fotoğraflarımı kaybederseniz ne yapabilirim’ diye ister istemez bir tedirginlik oluyor. Bununla ilgili sıkıntılar oluyordu ama bu kitap çıktıktan sonra çalışmalar biraz daha hızlandı.” Etkinlik hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.