Alanya İşler Akademi tarafından ‘Değişen Sınav Sistemi ve Yeni Nesil Eğitim Bilinci Konferansı’ konulu seminer gerçekleştirildi.
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’ndaki seminere çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı. Seminerde önce konuşan Alanya İşler Akademi Sahibi Halit Kaya, imkansız diye bir şey olmadığını söyledi. Kaya, “Şu anda Alanya’da binlerce öğrenciye kitap, kırtasiye ve kitap fuarlarıyla hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz. Başarı Kaf Dağı’nın arkasında değil. İsterseniz başaracağınıza inanıyorum” dedi.
‘Sınav zekilerin değil, bırakmayanların kazandığı bir şey’
Kişisel Gelişim Uzmanı ve Eğitim Danışmanı Sinan İpek de, “Artık sizlere eğitim hayatında 12 yılda yapılan yatırımın sonuna geldik. Bu zamana kadarki sürece espri yapmak, takdir ve teşekkür belgesi almak için mi geldiniz? Artık dünya statü dünyası. İşini, eşinizi ve çocuklarınızı belirleyen bir yola giriyorsunuz. Diyorsunuz ki, ‘Okumam bende el becerisi var.’ Artık el becerisi de el vermiyor. ‘Ben yakışıklıyım, ben çok güzelim’ de sökmüyor. Devlet sizin takdir, teşekkür belgenize bakmıyor. Devlet baba 2 buçuk milyon kişiyle gireceğin savaşta ilk beşte birini adam yerine koyuyor. Devlet baba senin hangi liseden olduğuna değil, optiğine bakıyor. ‘Ben polisliğe, astsubaylığa hazırlanıyorum’ derseniz beyin kendisini 40 nete hazırlar. Hedefinizi yüksek tutun. Hukuk okumak istiyorsanız bir yılda 70 bin soruyu çözmek zorundasınız. Öğretmenlik için 60 bin soru çözmelisiniz. ÖSYM sizi tuzak soruyla bitirir. Esas sınav son 4 ayda kazananlarındır. Sınav zekilerin değil, bırakmayanların kazandığı bir şey. En çok hata yaptığınız şey bilgi beyne çok zor giriyor. Bilgi sizin samimiyetinize bakıyor. Bir şey öğrenildikten sonra beyin bunun yüzde 50’sini unutur. Öğrenilenlerin yüzde 80’ini beyin gün içinde unutuyor. Beyin samimiyetin olmadığını görünce öğrenilen şeyi geçici hafızaya atıyor. Okulda herkes teneffüse çıkınca siz öğrenilecek bilgiyi 2 dakika okuyun ve onu çivileyin. 4 döngüde beyin bu bilgiyi bunu kalıcı hafızaya atıyor. Dersleri dinlemekten vazgeçmenizin nedeni sağ ve sol beyni aynı anda kullanamamanız. Sınava 4 ay kala en iyisinden balık yağı kullanın. Her gün balık yiyemezsiniz” diye konuştu.
‘Yorum yapabilmek için polisiye kitaplarını bitirmelisiniz’
“Düşüncelerinize dikkat edin” diyen İpek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Odanıza üzerinde ‘Olabilir’ yazısı bulunan bir A4 kağıdını duvarınıza yapıştırın. Düşüncelerinizi değiştirmediğiniz sürece beyniniz size oyun oynamaya devam eder. Bir soruyu çözemeyince kızıp kağıdı yırtıp atıyorsunuz. Siz robot değilsiniz. Deneme sınavı yükselme sınavı değildir. Beyninize hangi hedefi koyarsanız ona ilerler. Kendinize A ve B planı dışında plan koymayın. A planı koyun. Eğer bu olmuyorsa ona yakın bir plan koyun. Eğer akşam yattığınızda uyuyamıyorsanız 15 dakika boyunca yatakta kaşınmaz ve hareketsiz yatarsanız beyin hemen şartellerini indiriyor. Sınav sırasında 17. dakikada Hipokampus devreye girer. Aklına sevgilin gelir. Sınav kağıdını erkenden verip çıkıp gitmek istersin. Bu durumu yaşıyorsanız 30 saniye bekleyin. Deneme sorularını çözerken her 20. soruda bir kaleminizi bırakın. 30 saniye sonra tekrar 20. sorudan itibaren soruları çözmeye başlayın. Sınavda sizlerden yorum istenecek. Yorum yapabilmek için polisiye kitaplarını bitirmelisiniz. Sınav tekrarla kazanılan bir şey. Kitabı kapatın. Kapattığın konuyu beyninizde yorumlayın. İçerisine espri katın. Bunu da konu özet defterine yazın. Masanızın etrafına sakın başka bir ders kitabı koymayın. Kendinizi mutlaka birinize zimmetleyin. Bir arkadaşınıza, ‘Benim çalışıp çalışmadığımı mutlaka takip et’ deyin. Sınavda başarı için 3 farklı yayından yüzde 80 oranında aynı başarıyı elde etmek lazım. Deneme sınavlarındaki sorular kritik sorular. Deneme sınavından sonra soruları çözmezsen ‘Sınava hazırlandım’ deme. Zor ders ile başlayın, kolay ders ile tamamlayın. Çıkardığınız özeti yatmadan önce anne ve babanıza hatırlatın. Bu özeti yatmadan önce size versin. Bu özeti okuyun. Mozart’ın K17 adlı eseri Alfa frekanslarını harekete geçiriyor. Bu eseri dinleyin. Bir soruyu 3 farklı kitaptan çözersen bu sınavı geçersin. Çözemediğiniz bir soruyu öğretmeniniz çözdüğünde ona, ‘Bu soruyu çözmenin ikinci farklı bir yöntemi var mı’ diye sordunuz mu? Sınavın kaderi yüzde 20 paragrafta. Paragraf sorularında kendinizi yazarın yerine koymalısınız. Yazar hırsızsa hırsız olmak zorundasınız. Paragraf sorularında en çok kaybetmenin nedeni öğrencinin kendi duygularıyla hareket etmesi. Paragraf soruları için Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin ve Şevket Rado’yu okuyun. 600 kavram haritası var. Paragraf soruları için bu kavram haritalarının bilinmesi lazım.” Seminer sonunda İpek, öğrencilerle birlikte özçekim yaptı. İpek’ten işaret alan öğrenciler hep birlikte “Acı yoksa başarı da yok” dediler.